Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences

Je medicína pro mě?

Datum: 
12.4.2022

Jak hezký by byl svět s rozhodovacím procesem, jenž nás bezpečně dostane k odpovědi, kterou potřebujeme, a nakonec se pro nás i hodí. Zní to nereálně? Ať už se rozhodujete o své kariéře, nebo prostě potřebujete pomoc s orientací v důležitém rozhodnutí, čtěte dál.

Paralýza volby a radikální odpovědnost

Kdo jsme, abychom rozhodovali o tak velkých věcech v našem životě? Zdá se, že poměr riziko/odměna je obrovský. Cítíme se paralyzováni a možná si něco impulzivně vybereme jen kvůli nutnosti rychlé volby. Chápu všechny obavy spojené s tímto rozhodnutím, protože jsem před pár lety byla ve vaší kůži. Podívejme se zblízka na to, co je před vámi.

Možná jste si už sami uvědomili, že v životě nakonec neexistuje žádné „dobré“ nebo „špatné“ rozhodnutí. Mě baví dívat se na věci více z hlediska toho, co chci a co nechci. Nyní může být snazší zjistit, co nechcete, a to je skvělý výchozí bod. Neváhejte říkat NE věcem. Je to buď říkat ne, nebo dělat věci, které nechcete. A život žitý způsobem, který jste nenavrhli vy, nežijete vy.

Nyní stanovíme axiom - tvrzení, které nebudeme zpochybňovat. Jste to vy a nikdo jiný, kdo má mít kontrolu nad svým životem. Je to svoboda, se kterou však přichází velká zodpovědnost. Vy jako lidská bytost se můžete vždy svobodně rozhodnout a na oplátku jste zodpovědní za svá rozhodnutí. Vaše volby vás buď povedou k vysněným cílům, nebo vás od nich vzdálí. Život není pódium, kde dostanete jen jednu příležitost. Nikdo se na vás ve skutečnosti nedívá a příležitostí je tolik, kolik jich dokážete najít. Takže se nebojte chybovat, jelikož chyby jsou vašimi přáteli a často prozradí více o tom, co vlastně v životě chcete.

Co vážně chci?

Zjistit, co chcete, je často složité. Zvláště s ohledem na to, že lidé se mění. To, co chcete teď, nemusí být to, co budete chtít za 10 let. Řeknu vám tajemství - je to v pořádku. Jste zodpovědní za to, abyste udělali ta nejlepší rozhodnutí se znalostmi, které nyní máte. Není třeba se bát vybrat si to, co chcete teď. Věřte, že budoucnu bude možnost rozhodnout se znovu a vy si vyberete, co chcete.

Představte si sami sebe v budoucnosti. Jaký život chcete mít? Na základě mého pochopení, že vychutnat si cestu je důležitější než se soustředit pouze na své cíle, bych vám doporučila, abyste se místo svých „cílů“ pokusili zaměřit na to, jak chcete, aby vypadal váš každodenní život. Vylučte očekávání rodičů/vrstevníků. Zeptejte se sami sebe: Co bych dělal/a, kdyby moji rodiče podporovali jakékoliv rozhodnutí? Co bych dělal/a, kdyby moji přátelé podporovali jakékoli rozhodnutí? Napište si to.

Dejte mi peníze

Samostatně stojí za zmínku peníze. Všichni je potřebujeme, všichni je chceme a všichni je používáme v různé míře na základě našich potřeb. Když si vybíráte povolání, snažte se nezaměřovat slepě na třpytivá zaměstnání slibující hodně peněz do vaší kapsy. Proč? Protože když něco děláte důsledně dostatečně dlouho, stanete se kvalitním a lidé budou vždy platit za kvalitu. Jen vězte, že být lékařem není rovnítko mezi vaším jménem a penězi. Zejména v České republice a na Slovensku. V každém oboru existují prostředky, jak vydělat více peněz než je průměr, a to je nezávislé na kariéře samotné.

Není to jen o škole

Nakonec, pokud se rozhodujete, zda byste měli jít na medicínu, zkuste se více zamyslet nad tím, zda skutečně chcete praktikovat medicínu. Škola je intenzivní a trvá 6 let. To znamená, že tam nebudete navždy a pravděpodobně strávíte více let svého života mimo ní. Zvažte, zda máte emocionální, fyzické a finanční zdroje na to, abyste strávili příštích 6 let biflováním a malou autonomií ve svém každodenním životě. Vždy je prostor dělat hezké věci mimo školu, ale pouze pokud jsou naplněny vaše výše uvedené potřeby (emocionální, fyzické, finanční).

Action Plan: Jak správně napsat seznam Pro a Proti

Napište si, co dělat v životě nechcete.

Napište si, jak by vypadal dokonalý den v životě pro vás jako dospělého.

  • Chceš mít svá rána volná?
  • Chceš v práci poznávat hodně lidí?
  • Chceš pracovat z domova?
  • Chceš v práci hodně číst?
  • Jaká je tvoje stresová tolerance?
  • Chcete se denně bavit s nemocnými lidmi?
  • Chceš tvořit věci?
  • Chceš vést lidi?
  • Kolik peněz chceš vydělávat do 30?
  • Vytvořte si pro sebe další otázky

Vraťte se k tomu zítra a napište něco víc.

Rozhodnutí nebude jasné. Seskupte věci podle toho, jak je pro vás každý aspekt důležitý. Vytvářejte skupiny věcí, které potřebujete mít (3), které byste milovali mít (2) a které mít by bylo fajn (1). Přidělte každé skupině určitý počet bodů.

Vyberte možnost, která má dohromady nejvíce bodů.

Pokud to stále není jasné nebo se necítíte s výsledkem spokojeni, zkuste to znovu za týden.

Čas a sebeláska

Abych to uzavřela, mým jediným vzkazem pro vás je dát si čas. Velká rozhodnutí vyžadují trpělivost a také pochopení, že se rozhodujete na základě toho, co nyní víte. Zkuste milovat skutečnost, že nejste dokonalí a že nemůžete dělat dokonalá rozhodnutí. S tím pak přijde velký mír a pokoj. Hodně štěstí!

Chceš zjistit více informací o studiu na lékařských fakultách? Registruj se na náš webinář.
Zdroje:
Pexels.com