Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences

Program Dvojčata aneb Prvákem 3.LF na zkoušku

Datum: 
8.11.2023

Program Dvojčata je propagační akce, kterou už 15 let pořádá 3. lékařská fakulta UK pro středoškoláky, hlavně v maturitním ročníku.

Úvod

Pokud zvažujete právě studium na naší fakultě, jsou Dvojčata přesně pro vás. Přihlásit se můžete na jakýkoli týden přibližně od začátku listopadu do začátku května.

Registrace probíhá na stránkách 3.LF, kam zadáte své jméno, školu a kontaktní údaje. Potom se k vám „přihlásí“ některý ze studentů 1. ročníku na oboru Všeobecné lékařství. Při tomto přihlašování zná pouze vaše jméno a první písmeno příjmení, je to tedy dost anonymní. Po přihlášení obdrží vaše kontaktní údaje a v týdnu před vaším termínem se s vámi spojí.

Odteď máte Dvojče

Tento Prvák se stává vaším Dvojčetem a celý týden bude vaším průvodcem po fakultě. Zcela zaručenou máte účast na přednáškách. Můžete tak zkusit, jak by už další rok vypadala vaše výuka, pokud se rozhodnete na 3.LF studovat.

Účast Dvojčat na praktikách i seminářích je na domluvě průvodce s vyučujícím. Během 1. ročníku jsem prováděl celkem třikrát a vždy nám, v duchu fakulty, vyšli kantoři maximálně vstříc. Čeho se budete účastnit, je hlavně o štěstí, co bude zrovna na programu daného týdne. Jedno Dvojče se tak mohlo účastnit simulací kardiopulmonální resuscitace (KPR). Jiné Dvojče přišlo na histologická praktika, kde se prezentovaly referáty. Vyučující mu půjčila krabičku s preparáty a 90 minut se mohlo kochat 50 odstíny růžové.

Celý první ročník na 3.LF je definovaný modulovým předmětem Buněčné základy medicíny. Minimálně několik přednášek z tohoto předmětu vás tedy nemine. Jinak můžete zažít i Biofyziku, které se jako Dvojčata ještě nemusíte bát, Lékařskou etiku s Markem Váchou nebo semináře z veřejného zdravotnictví s proděkanem Marxem.

Výhody, které se počítají

To ale není to hlavní. Na týden se stanete součástí fakulty a hlavně kruhu vašeho Dvojčete. Všichni vám všechno ochotně ukáží a vysvětlí. Důležitá místa na fakultě i v přilehlém areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, hlavně jídelna. Rady a tipy, jak zandat přijímačky. Proč je zrovna tahle fakulta ta nejlepší.

Navíc, jestli se bojíte ústní části přijímacích zkoušek na 3.LF, můžete s komisí skvěle prolomit ledy právě tím, že jim řeknete, že jste se Dvojčat účastnili. Dokážete tím, že se o fakultu skutečně zajímáte a navíc budete vypadat iniciativně, že jste se přihlásili.

Zkušenost mého Dvojčete

Napsal bys v pár větách, co ti Dvojčata přinesla?

„Udělalo mi to perfektní vhled do vysokoškolského prostředí - zjistil jsem jak funguje výuka na 3. LF - lépe jsem pochopil modulový systém, ukázal jsi mi jak funguje informační systém 3.LF - rozvrh a Výuka (ty kontrolní otázky ve Výuce na ověření pozornosti se mi hodně líbily), také jsem se dozvěděl spoustu informací o fakultních spolcích a to mi ukázalo, že studium medicíny není jenom o učení, ale i mimoškolních aktivitách, které jsou na Trojce velmi rozvinuté. Od Ondry (můj spolužák z kruhu; pozn. red.) jsem dostal tip na kolej a jak funguje přihlašování do kolejí (rezervovat si ještě před přijímačkami).“

„Asi bych hlavně řekl, že rozhodně se nebát na Dvojčata jít – všichni byli hrozně přátelští a příjemní, na některých přednáškách jsem se sice nechytal (např. praktika z latiny), ale většina přednášek byla jenom rozšíření mých středoškolských znalostí ze třeťáku - byly krásně srozumitelné a dali jste mi spoustu praktických tipů - ať už na to, jaké jsou rozdíly mezi fakultami, tak i třeba kde se učit, kam se chodí na jídlo, jak se připravit na přijímačky (např. co se očekává na ústním pohovoru).“ (Vítek, student 1. ročníku na 3.LF UK)

Bc. David Král Lesný
Chceš zjistit více informací o studiu na lékařských fakultách? Registruj se na náš webinář.
Zdroje: