Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences

Moje příprava na přijímačky aneb jak se z toho nezbláznit

Datum: 
26.9.2022

Škola už je v plném proudu a na vás, kteří letos maturujete, se bezpochyby valí spousta povinností. Učitelé vás začínají strašit s přípravou na maturitu, zadávají vám spoustu práce a vy se ještě navíc potřebujete připravovat na přijímačky. Pravděpodobně vám teď přijde nemožné to všechno za jeden školní rok stihnout.

Úvod

Tímto krátkým článkem bych vám chtěla pomoct, dát pár tipů, jak si ulehčit život, a v neposlední řadě vás všechny uklidnit. Také jsem si tím totiž prošla a není to tak strašné, jak se na první pohled zdá.

Kdy začít?

Na sociálních sítích najdete spousta názorů. Kdekdo vám poradí, že je důležité začít s přípravou na přijímačky už ve třeťáku a někdo naopak, že stačí poslední půl rok. Já se osobně řadím spíš k těm druhým, reálně učit jsem se začala až někdy v únoru. Je ale pravda, že materiály a zápisky jsem sháněla mnohem dřív. Pokud jste nervózní, tak je také fajn projít témata, o kterých předem víte, že vám budou trochu dělat problém. Pro mě to například bylo pár témat z fyziky, které jsem tak projížděla už někdy od října. Ne že bych se jí vyloženě učila, ale snažila jsem se látce porozumět a vše postupně vstřebat. 


Kde vzít materiály?

Jednou z nejdůležitějších věcí k úspěšným přijímačkám je mít všechny materiály k učení. Já jsem díky karanténě a covidu moc zápisků ze školy neměla a to málo, co jsem si zapsala, nebylo moc kvalitní. V tomhle ohledu mě tak zachránily zimní přípravné kurzy, na které jsem chodila už ve třeťáku. Získala jsem na nich většinu materiálů, ze kterých jsem se další rok učila, a i spoustu znalostí, které mi nějak tak pasivně zůstaly v hlavě. O rok později jsem se divila, kolik jsem se toho stihla nevědomě naučit. Pokud jste teď ve čtvrťáku, tak nevěšte hlavu. Za jeden rok to můžete stihnout úplně v pohodě. 


Jak jsem se učila já

Poté, co seženete materiály k dané látce, je čas se vrhnout na samotné učení. To je upřímně nejdůležitější část celého procesu. Já jsem si vždycky nejdříve projela danou kapitolu z materiálů z kurzu a pak jsem se vrhla na modelové otázky, které se k tématu vázaly. Moje vysněná škola byla 2. LF UK, a tak jsem se primárně soustředila na ni. Tohle bych vřele doporučila. Za mě je lepší projíždět primárně modelovky na jednu fakultu a ostatní mít jako vedlejší a podívat se na ně později. Všechny problematické modelovky jsem si zapisovala a pak se k nim později během přípravy vracela. Celkově jsem každou knížku modelových otázek 2. LF stihla projet jen dvakrát, takže jsem byla ráda, že mám problematické otázky zapsané bokem a můžu se k nim kdykoliv vrátit. Na fyziku bych vám doporučila si všechny vzorečky vypsat na speciální papír. Usnadní vám to učení a opakování těsně před přijímačkami.


Jak skloubit maturitu, přijímačky, školu…?

Nebudu lhát, tohle bylo hodně náročné. Většina lidí vám poradí, ať se soustředíte hlavně na přijímačky a že maturitu nějak dáte. Jenže já jsem celý rok měla pocit, že maturita je to nejdůležitější a bez ní se mi zhroutí svět (taky nás o tom spousta učitelů intenzivně přesvědčovala). Věděla jsem, že s ní ale nemůžu strávit tolik času. Většinu otázek jsem si tak sehnala od spolehlivých zdrojů a v pohodě to stačilo. Dřív jsem se ale začala učit na přijímačky a na otázky jsem se vrhla až těsně před svaťákem. Maturovala jsem z chemie a biologie a budoucím medikům bych to doporučovala. Modelovky se dost tematicky prolínaly s tématy k maturitě a bylo to tak jednodušší. U fyziky vím, že bych se na maturitu musela učit mnohem víc než na přijímačky. Ale pokud vás baví a přijde vám jednodušší, tak proč ne.


Pohovor

Přípravu na pohovor jsem od začátku nijak nehrotila. Věděla jsem, že mi nedělá problém mluvit s lidmi a docela jsem si věřila. Těsně před přijímačkami jsem si jen projela témata k pohovorům. Neučila jsem se je, jenom jsem si ke každému něco málo zjistila. Myslím, že taková příprava bohatě stačí a pohovoru se rozhodně nebojte.

Závěr

Všem z vás, kteří jste to dočetli až sem, bych chtěla popřát spoustu štěstí. Všechno to nějak dopadne a třeba se za rok uvidíme na stejné fakultě. Pokud byste chtěli postrčit v přípravě tím správným směrem, přihlaste se na náš celoroční kurz nebo zimní kurz a my lektoři z řad mediků a lékařů uděláme maximum pro to, abychom vás na vaši vysněnou fakultu připravili.

Zuzana Zápotocká
Chceš zjistit více informací o studiu na lékařských fakultách? Registruj se na náš webinář.
Zdroje:
Pexels.com