Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences

(1/2) Jak se připravit na pohovor 2.LF a 3.LF UK?

Datum: 
3.4.2023

Plánuješ studovat na 2. či 3. lékařské fakultě? Pak tě bude určitě zajímat, jak se úspěšně připravit na ústní pohovory těchto fakult. Připravili jsme si pro tebe článek, ve kterém najdeš, na co vše je potřeba se při přípravě zaměřit a co určitě nepodcenit.

Úvod

Pokud vás tyto dvě pražské fakulty zaujaly, s největší pravděpodobností jste si již všimli, že součástí přijímacího řízení je i pohovor. K pohovoru se však dostanou jen ti nejúspěšnější řešitelé písemné části a získat dostatečný počet bodů pro postup není vůbec snadné. Má tedy smysl, řešit nějaký pohovor ještě před samotnými přijímačkami? Není to jen ztráta času, který by šel využít třeba na modelové otázky nebo procházení starých testů? Rozhodně to smysl má! 

Na 3.lf UK můžete za písemnou část získat maximálně 90 bodů, za pohovor pak dalších 62 bodů. Váhu má tedy poměrně vysokou a neměl by se podceňovat. K pohovoru se dostane tak dvojnásobek lidí, než plánuje fakulta přijmout a pořadí uchazečů se může extrémně změnit (já díky úspěšnému pohovoru předběhla asi 120 lidí). Stejně tak se ale někdo může z 20. místa propadnout až někam za hranici potřebných bodů pro přijetí.

Na 2.lf UK to sice nebývá tak drastické, ale vzhledem k poměrně záludnému testu z všeobecných předpokladů může být nějaký ten bodík u pohovoru nakonec docela rozhodující.

Z toho jasně vyplývá, že se příprava na pohovor pouhý den předem (pohovory jsou často den nebo dva poté, co vám na ně přijde pozvánka) nemusí nutně vyplatit. Pokud se začnete připravovat dříve, budete také klidnější a to se vám bude určitě hodit. Den před pohovorem pak můžete strávit zkrášlovacími procedurami a psychickou přípravou. Ale to už předbíhám. Pojďme se raději podívat na to, jak začít s přípravou a na co se zaměřit.


Výběr/nákup vhodného oblečení

Možná se divíte, proč začínám něčím tak nepodstatným, jako je oblečení. Vaše oblečení a upravený vzhled dotváří vaši osobnost a mají nezanedbatelný podíl na udělání dobrého prvního dojmu. Pokud doma nenajdete nic vhodného, určitě se nebojte do nějakého hezkého kousku investovat, protože ho využijete třeba i na maturitu nebo na zkoušky na vysoké škole. Řešit nákupy den před pohovorem není úplně ideální, takže je lepší začít se po něčem ohlížet včas. Pro pány je asi nejvhodnější klasický oblek s kravatou/motýlkem (teoreticky může stačit košile), dámy mají výběr trošku širší. Skvělou volbou jsou delší společenské šaty (ke kolenům) tmavší barvy. Společenské kalhoty a halenka, případně sako, jsou ale také naprosto v pořádku. Běžte v tom, v čem se cítíte dobře a pokud možno pohodlně, ale zároveň myslete na to, že v komisi budou například uznávaní lékaři a profesoři. Já tam tenkrát potkala studenta v teniskách, sportovním tričku a větrovce, a myslím, že jsem nebyla jediná, kterou to překvapilo.

Tak... oblečení bychom měli a teď ten zbytek :D. Na obou fakultách se setkáte s nějakými otázkami na vás a vaše zájmy, případně může padnout dotaz na něco z historie či významných osobností medicíny, nebo konkrétní fakulty. Na 2.lf vás čeká navíc diskuze na kontroverzní téma, nebo kazuistika ze světa medicíny. 3.lf vyžaduje ještě dobrou paměť, kterou prokážete shrnutím článku, jež si během patnácti minut přečtete. 

Teď se tedy zaměříme na přípravu na všechny části obou pohovorů.

Příprava na diskuzi o kontroverzním tématu ze světa medicíny

O tom, že na pohovoru na 2.lf (i 3.lf) chtějí slyšet váš názor na kontroverzní témata, jste předpokládám již slyšeli. Často komisi ale nejde ani tak o váš názor, ale spíš jim záleží na tom, jestli se v tématech orientujete, a jestli znáte OBĚ STRANY dané problematiky. 

Když to vysvětlím třeba na příkladu povolení eutanazie. Začnete tím, že řeknete, o co se jedná a v jakých státech je povolená. Zmíníte důvody, proč ji povolit (důstojný odchod pacienta, řešení nevyléčitelné choroby, kdy pacient už o sobě neví atd.), proč ji nepovolit (jaký lékař by ji prováděl, zneužití atd.) a na závěr můžete zmínit váš názor. Určitě je super, když jste o daném tématu četli nějaký článek, studii, nebo slyšeli rozhovor. Například o té eutanázii je zajímavý rozhovor s doktorem Milanem Kubkem, prezidentem České lékařské komory (najdete na YouTube).

A tím už se plynule dostávám k tomu, jak se na to připravit. Žádný oficiální seznam témat, která se u pohovorů mohou objevit, není, ale na internetu jich je spoustu vynesených. Zkuste si je všechny projít a nějakým způsobem zpracovat. Studenti našich kurzů je mají samozřejmě k dispozici vypracovaná od nás, ale osobně si myslím, že je lepší dát si práci s tím hledáním (záleží, jak moc nestíháte :D). Na některé otázky vymyslíte názor z patra, ale pak tam jsou témata typu Česká lékařská komora, pojištění atd. a to většinou bohužel bez přípravy nevymyslíte. Je strašně fajn diskutovat o těch kontroverzních tématech s rodiči, prarodiči, sourozenci, nebo kamarády, protože jejich názory se můžou lišit. Díky tomu získáte třeba další pohled na situaci, nebo si natrénujete obhajování vlastního názoru. Jenom prosím nikoho nepřesvědčujte o vaší pravdě. Ani vaše blízké a rozhodně ne komisi. Na tyto kontroverzní otázky totiž není správná odpověď :).


Příprava na kazuistiku

Co je to kazuistika? Představte si to jako popis nějakého případu/situace/problému, který musíte vyřešit (nejčastěji z pozice ošetřujícího lékaře). Může to být třeba odpojení pacienta od přístrojů, resuscitovat/neresuscitovat, testování nějakého léku na lidech atd. Opět většinou neexistuje jedna správná odpověď, a jde spíše o to, jaké dokážete vymyslet pohledy. Zkuste tedy přemýšlet nad případy, které někde zaslechnete. Právě případy, které jsou aktuální, se můžou u pohovoru objevit. Podívejte se třeba na právní záležitosti ohledně resuscitací, odpojování od přístrojů atd. Většinou je ale opravdu o náhodě, co zrovna dostanete.


Příprava na článek

Vaším prvním úkolem u pohovoru na 3.lf UK bude prokázat schopnost zapamatovat si co největší množství informací za krátký čas. Ono o této dovednosti totiž většina studia medicíny je.

Dostanete odborný/populárně naučný článek tak na 2 A4, 15 minut a to je vše. Nemáte k dispozici žádné tužky, zvýrazňovače, ani jiné pomůcky pro lepší zapamatování. Po té čtvrt hodině vás odvedou ke komisi, u které se pokusíte co nejlépe a nejdetailněji převyprávět, co jste se dočetli.

Máte pocit, že tohle není zrovna vaše silná stránka? To vůbec nevadí. Opět je to umění, které se dá poměrně dobře natrénovat. Na stránkách Časopisu Vesmír najdete spoustu článků (z kterých navíc fakulta docela často čerpá). Vytiskněte si z nějakého článku 2 stránky, nastavte budík a pusťte se do čtení a tréninku paměti. Po uplynutí času si vezměte papír a vypište si všechny důležité údaje - obecné údaje o článku (jména autorů, rok vydání a kdo ho vydal) a pak důležité informace (jména zmíněných vědců, roky, ve kterých se prováděly výzkumy, výsledky (čísla a hodnoty) ke kterým se dospělo, názvy chemických sloučenin, odborné pojmy)... záleží vždy na tématu článku, ale předpokládám, že víte, jak to myslím. No a pak si zkuste o článku mluvit, jako byste měli třeba referát ve škole. Při vašich prvních pokusech si určitě můžete dávat více času a zvýrazňovat důležité věci. Až budete s přípravou finišovat, není od věci udělat si to celé naostro, jako komisi požádat rodiče, sourozence, nebo třeba studijního kamaráda a pokusit se jim to rovnou z patra odříkat (bez papíru) a zodpovídat jejich případné dotazy. Uvidíte, že třeba spoustu věcí neřeknete sami, ale pasivně to víte a ta komise vás ráda vyzpovídá. Nebojte se, že budete mluvit celou dobu jenom vy.


Příprava na otázky na tělo

Zde je příprava opravdu velmi jednoduchá. Prostě si jen rozmyslete odpovědi na tyto otázky, protože některé z nich se u pohovoru určitě objeví. Navíc ten pohovor je součástí přijímaček hlavně proto, aby vás komise poznala. Aby zjistila vaše zájmy a cíle, a zvážila, zda se pro studium hodíte. 

„Proč se hlásíte na medicínu?“ (Na to se ptají snad všech)

„Proč chcete právě na naši fakultu?“

„Máte už vybraný svůj budoucí obor?“

„Co děláte ve svém volném čase?“

„Kde si představujete sebe za 10-20 let?“

„Co vás baví ve škole za předměty?“

„Zúčastnil(a) jste se nějakých vědomostních olympiád, či soutěží?“

„Jaký by měl podle vás lékař být?“

„Napadají vás nějaké nevýhody práce lékaře? A neodrazují vás?“

„Proč si myslíte, že zrovna vy byste mohl(a) být dobrý/á lékař(ka)?“

„Jaké jsou vaše dobré a špatné vlastnosti?“


Příprava na zákeřné otázky

Vypadá to, že vás toho u pohovoru čeká už dost, ale ještě nekončíme. Občas se totiž můžete setkat ještě s nějakou zákeřnou otázkou na historii medicíny, důležitou osobu pro lékařství nebo i nějaké datum z dějepisu. Moc tedy doporučuji podívat se na děkana a doktory, kteří získali třeba nějaké ocenění, případně jsou významní v tom oboru, který jste představili jako váš vysněný. Co se týče historie medicíny, zeptat by se mohli teoreticky na cokoliv. Určitě by vám neměla být cizí jména jako Edward Jenner, Ignác Semmelweis, Louis Pasteur, Robert Koch, Alexander Flemming a podobná. No a co se týče znalostí dějepisu, tam bych to tolik neřešila. Určitě se nebudou ptát třeba na Zlatou bulu sicilskou. Viděla bych to spíše na otázky typu rok Sametové revoluce nebo od kdy do kdy probíhala první a druhá světová válka. Prostě takový ten základ, který nějak dohromady dáte, i když jste procházeli dějepisem s odřenýma ušima.


Poslední přípravy

Oblečení mám nakoupené, jsem připraven(a) na všechny možné otázky, co teď? Dostáváme se k těm zkrášlujícím procedurám, o kterých jsem začala na začátku. Nehty by měly být upravené a přiměřeně dlouhé, lak nejlépe žádný, případně neutrální. Jemné líčení a decentní parfém jsou samozřejmostí. Ráno se pořádně nasnídejte a nezapomeňte na svačinu, protože můžete dlouho čekat. Nechte si dostatečnou rezervu, kdyby byla horší doprava nebo jste se někde cestou ztratili. Je dobré přijít třeba 15 minut předem i kvůli registraci, prokazování totožnosti atd. Dejte se klidně do řeči s ostatními studenty. Přijdete alespoň trochu na jiné myšlenky a třeba se seznámíte se svými budoucími spolužáky. 

Pokud vás zajímá, jak zapůsobit na komisi při pohovoru a jak probíhaly mé pohovory, nenechte si ujít příští článek, kde si povíme právě o tom.

No a pokud si nevěříte, že jste připraveni dobře, zkuste si naše přijímačky nanečisto, jejichž součástí jsou právě i pohovory.

Těšíme se na vás.

Natálie Braunová
Chceš zjistit více informací o studiu na lékařských fakultách? Registruj se na náš webinář.
Zdroje:
Pexels