Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences

Proč (ne)studovat stomatologii

Datum: 
10.4.2024

Zvažujete stomatologii, ale nevíte, zda je to pro vás to pravé? Rozhodování je někdy hodně obtížné, a proto není od věci se tomu podívat na zub v našem novém článku.

Úvod

„Opravdu chceš celý život koukat lidem do pusy?“

„Stomatologie, to jsou jen zuby ne?“

„Oni berou jen 5 % uchazečů?“

Stomatologie je definována jako lékařské odvětví, které se specializuje na dutinu ústní. Už na začátku je dobré si uvědomit, že dutina ústní nejsou pouze zuby. Zubaři jsou specialisti v oblasti hlavy a krku. Tedy pole působení není až tak úzké.

Dají se zvládnout přijímačky?

Ano! Ano! Ano! Na každé fakultě v rámci dne otevřených dveřích vás s velkou chutí vyděsí naprosto šílenými grafy, že berou kolem 5-8 % uchazečů. „Zubařina je přeci prestižní obor a dostanou se jen ti nejlepší…“

Ano i ne, přestože se s touto frází opravdu nešetří, nemusí to být vždy pravda. Jsem zastánce toho, že vaši kvalitu nemohou definovat žádné přijímačky. To, o čem to vždy vypovídá, je vaše informovanost o průběhu přijímaček, připravenost a vaše momentální rozpoložení v den přijímaček. Zvládnout se dá vždy cokoliv. I kdyby na podruhé, není to žádná ostuda! Cílem je si najít tu svou cestu. Nejlepší radu, kterou mohu dát je, abyste si zjistili co nejvíce informací o dané fakultě a na přijímačkách „mířili“ přesně. S tím vám nejlépe pomůže člověk, který na dané fakultě již studuje. Je dobré se vždy poptat trochu více lidí, abyste měli co nejlepší obrázek. Pokud nikoho ve svém okolí neznáte, nebojte se obrátit na sociální sítě. Existuje mnoho lidí, kteří se ke svému studiu vyjadřují.

Musím mít pro stomatologii nějaké předpoklady?

V mých očích jsou nejdůležitější vlastnosti jako je trpělivost a zručnost. Spoustu věcí se můžete naučit, nicméně jsou chvíle, kdy přece jen nějaký základ mít musíte. Spousta zákroků může trvat i hodiny. To jsou chvíle, které jsou náročné jak pro pacienta, tak pro lékaře. Něco se uspěchat nedá a vy musíte být ti, kteří si udrží preciznost a klidnou hlavu až dokonce. V ústech pacienta je totiž znát každý milimetr vaší práce.

Mnoho zubařů samo sebe hodnotí více jako řemeslníka nežli lékaře. Samozřejmě záleží na zaměření (je mnoho specializací), ale je dobré počítat s tím, že práce, kterou budete jako zubaři dělat, je hodně tvořivá.

Být zubař, nebýt zubař

Často se setkávám se dvěma protipóly, co se zubařiny týče. Někteří zastávají názor, že je to příliš zaměřený obor a že je to velké omezení. „Co dělat, když mě to přestane během studia, a nebo později bavit?“ Jiní jásají nad všemi benefity, které obor zubařiny zahrnuje.

Jak se říká, každý svého štěstí strůjcem, a proto dejte vždy na sebe. Prostor a možnosti na změnu jsou vždy, proto se nebojte, že špatně vyberete. Většina lidí má tendenci vše přepočítávat na ztracený čas, ale čas neztrácíte i pokud se na poprvé netrefíte. Zase se naučíte něco jiného a posunete se dál. To, co mě nenaplňuje, je také důležité znát, a proto, dokud to nevyzkoušíte, nezjistíte. Konkrétně v zubařině se můžete specializovat na endodoncii, ortodoncii, maxilofaciální chirurgii a další neméně důležitá, a hlavně zajímavá zaměření. Je také možnost se trochu odklonit a dát se na cestu estetické medicíny nebo se zabývat mimickými vadami a podobně. Opravdu se dá dělat hodně a celé to stojí na tom, jak si to zařídíte.

Protipólem jsou ty blýskavé věci, které stomatologie poskytuje. Velkým lákadlem je finanční ohodnocení, možnost být svým pánem nebo pracovní flexibilita. To samozřejmě všechno platí. Nicméně je potřeba si uvědomit, že sice spoustu peněz vyděláte, ale vaše ordinace, vybavení a následné neustálé vzdělávání začíná pomalu na stovkách tisíc. Zároveň zubaři nebývají často nejoblíbenějšími doktory. Lidé se jich bojí a chodí k nim neradi. Jejich pracovní výkony jsou drahé, a pacient je ve většině případů nedokáže pořádně ocenit. Ani nemůže. On nevidí ten krásně zaplněný kořenový kanálek a kolik práce a materiálu to stálo. On vidí tu šílenou cenu a čas strávený v zubařském křesle.

Závěr

Já jsem nyní studentka prvního ročníku a mám celou cestu ještě před sebou. Co si ale troufám říct je, že zubařina je krásný obor. Vždy a všude jsou plusy a mínusy a je na každém, jak to vyhodnotí. Mně se neskutečně líbí, že je to rozvíjející se obor a že má práce nebude stereotypní.

Pokud stomatologii zvažujete, tak se nebojte do ní jít. Se svými spolužáky jsme se všichni shodli, že jsme nikdo nepočítali, že by nás vzali a už vůbec ne na poprvé. Pokud by vás cokoliv zajímalo, nebojte se na mě obrátit. Moc ráda vám poradím a pomůžu.

Lucie Pecínová
Chceš zjistit více informací o studiu na lékařských fakultách? Registruj se na náš webinář.
Zdroje:
Pexels