Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences

Studium na 3. LF

Datum: 
23.3.2022

Hlásíte se na 3. lékařskou fakultu a chtěli byste vědět, co vás na začátku studia čeká? Doufám, že tady dostanete větší představu o vyučovaných předmětech a stylu výuky, se kterým se u nás setkáte. V průběhu téměř všech ročníků studia se setkáte s tzv. integrovaným stylem výuky. Ten spočívá v kombinaci různých tradičních předmětů do logicky uspořádaných kurzů. Kromě těchto větších modulů samozřejmě budete muset věnovat pozornost “klasickým” předmětům.

Co vás čeká v prváku na 3. LF?

První ročník vás bude zaměstnávat především první modulový předmět Buněčné základy medicíny (dále jen Modul B). Tento předmět je dvousemestrální a jeho úspěšné absolvování je podmínkou pro postup do dalšího ročníku. Modul B se skládá z několika předmětů - biochemie, molekulární biologie, genetika, histologie, embryologie a imunologie.

Tyto předměty jsou seskupeny do čtyř kurzů. V zimním semestru vás bude čekat Struktura buňky a dědičnost a Metabolismus a specializace buňky. Letní semestr je zasvěcen Buněčné signalizaci a imunitě a Životnímu cyklu buňky a vývoji. Každý z kurzů je zakončen zápočtovým testem, který je jednou z podmínek připuštění ke zkoušce.

Docházka na přednášky je nepovinná, ale doporučuji přijít se alespoň ze začátku na několik hodin podívat, abyste zjistili, jestli jste nebo nejste přednáškový typ. Praktika a některé semináře jsou povinné, ale vždy se dá domluvit na nějakém náhradním termínu. Závěrečná zkouška je písemná.

Na začátek studia je tenhle předmět fakt dobrý, protože začnete tím, co umíte. Buňku zopakujete úplně od základu, takže se hned v úvodu neztratíte a budete stavět na znalostech ze střední školy.

Kromě modulu Buňka vás čeká ještě další příjemný předmět, a to Lékařská terminologie, což znamená latina pro lékaře. Tenhle předmět je strašně fajn, naučíte se v niěm slovní zásobu a gramatiku, kterou využijete především ve výuce anatomie ve druhém ročníku. Latina je také dvousemestrální a v průběhu roku vás čeká několik průběžných testů, které ale mají dobrou úspěšnost. Předmět je opět zakončen písemnou zkouškou.

Trochu větším strašákem na naší fakultě je Lékařská biofyzika. Tenhle předmět u nás nemá tak vysokou úspěšnost z důvodu poměrně velké náročnosti našich vyučujících. V průběhu zimního semestru se koná několik přednášek, na které doporučuji chodit, plus praktická cvičení, která vám ke zkoušce ale moc nepomohou. Velkou výhodou je, že první termín zkoušky je písemný test, který je výrazně jednodušší než ústní zkouška. jež čeká všechny, kteří test nesloží. Existují skripta i učebnice biofyziky, ze kterých je dobré se učit.

V letním semestru se kromě pokračování latiny a Modulu B dočkáte taky novinek, například První pomoci. Ta je u nás vyučovaná velmi prakticky a zaměřená na řešení reálných situací v reálných podmínkách. Velmi oblíbené je několikadenní výuka první pomoci ve výcvikovém středisku v Dobronicích, kde zažijete mnoho realisticky zpracovaných modelových situací v podání vyučujících a starších studentů.

Velmi rozdílná je oproti jiným fakultám i výuka Etiky a humanitních studií. S lékařskou etikou se u nás budete setkávat každý rok a kromě povinných částí výuky se budete moci v otázkách etiky rozvíjet i v různých volitelných předmětech. Cílem těchto přednášek a seminářů je především vyvolávat ve studentech otázky a diskutovat o různých etických aspektech povolání lékaře. Setkáte se třeba s tématy jako je status embrya, tedy kdy můžeme člověka nazývat člověkem, surogátní mateřství, interrupce, ale i paliativní péči a přístup lékaře k pacientům. Ústav etiky a humanitních studií vede Marek Orko Vácha, který je nejen renomovaným odborníkem na lékařskou etiku, ale je také katolickým knězem a přírodovědcem v jedné osobě.

V neposlední řadě se budete v prvním ročníku zabývat i Veřejným zdravotnictvím a právem, kde budete především diskutovat o právech a povinnostech lékaře, systému poskytování zdravotní péče v ČR a také postavení studenta lékařské fakulty. S tímto předmětem se samozřejmě setkáte i v dalších ročnících.

Jedním z předmětů, ze kterého vás v pátém ročníku čeká státní závěrečná zkouška, je Hygiena, epidemiologie a preventivní lékařství. V průběhu prvního ročníku se seznámíte hlavně se zásadami nemocniční hygieny, jak na prevenci nozokomiálních nákaz, jak se správně stravovat, jak zdravě bydlet, nepodlehnout stresu a žít ekologicky, což  jsou všechno praktické znalosti.

Jak je to s volitelnými předměty?

Každý volitelný předmět je u nás hodnocen třemi kredity a obecně platí, že za vaše šestileté studium musíte získat ve volitelných kurzech dohromady 18 kreditů. Průměrně to tedy vychází na volitelný předmět ročně, ale můžete si je nakombinovat podle vaší libosti třeba hned do prvních dvou let studia a po zbytek studia máte vystaráno.

Nabídka volitelných je velmi široká a určitě si z nich vyberete kurzy, které vás budou zajímat. Jedná se například o tělocvik ve spolupráci se 2. LF, v nabídce jsou i různé exkurze (např. návštěva koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau) nebo předměty přímo na fakultě. Můžete zlepšovat svoje komunikační schopnosti s pacienty, naučit se znakový jazyk, ve druhém ročníku se můžete zúčastnit maskovacího kurzu a poté organizovat soustředění první pomoci v Dobronicích, pokud vás bude bavit anatomie, můžete se stát demonstrátory na zimních a letních pitevních cvičeních. Pokud již máte obor nebo směr, kterým byste se chtěli pracovně profilovat, určitě se pro vás najde spousta možností naučit se něco nad rámec běžné výuky. Já osobně doporučuji Fytoterapii, kde se naučíte velmi podrobně, jak fungují a jak se používají léčivé byliny.

Snad vám tento malý přehled pomohl srovnat si v hlavě, co vás vlastně bude v prvním ročníku čekat. Zároveň se ale není čeho bát a brzy uvidíte, že učitelé i ostatní spolužáci vám budou víc než nápomocní všechno v klidu zvládnout.

Jan Venc
Chceš zjistit více informací o studiu na lékařských fakultách? Registruj se na náš webinář.
Zdroje:
Pexels.com