Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences

Jde skloubit studium na medicíně a brigáda?

Datum: 
8.1.2024

Když někomu řeknu, že studuji medicínu, prvním dotazem bývá, jestli je to těžký (ano, docela je). A druhým pak, jestli mám čas i na něco jiného, než školu. V tomto článku si tedy přiblížíme, jak se dá skloubit studium na medicíně s brigádou a jinými aktivitami.

ÚVOD

Ve společnosti možná panuje představa, že medik sedí od rána do večera nad učením a nemá žádný osobní, ani společenský život. Asi to někteří takto mají, každopádně já ve svém okolí moc lidí, kteří by takto existovali, nemám. Při medicíně se dá dělat spoustu věcí a rozhodně vám to i doporučuji, jinak byste se z toho pravděpodobně brzy zbláznili. V dnešním článku se zaměříme právě na brigády, které jsou mým velkým koníčkem.

ZVLÁDÁ SE TEDY PŘI MEDICÍNĚ CHODIT NA BRIGÁDU?

Ano, zvládá. Ale má to hodně proměnných. Záleží například na tom, kolik potřebujete spánku. Někomu stačí 6 hodin, někdo potřebuje hodin 8 a 2 hodiny denně udělají velký rozdíl. Každý se také učí jinak rychle/efektivně. Když si musíte dávat po každých 20 minutách učení 10 minut pauzu, studium se vám v rámci dne poměrně dost natáhne. Také samozřejmě záleží na tom, jestli potřebujete áčka, nebo vám stačí procházet. Pokud bydlíte sami a musíte si vařit, uklízet atd. pravděpodobně jste zjistili, jak jsou tyto činnosti časově náročné a pokud někdo bydlí u rodičů a nemusí třeba tolik pomáhat, času na práci má více. V momentě, kdy člověk závodně sportuje/má hodně koníčků, na brigády asi už moc času nezbyde. Určitě se ale nabízí možnost, že se koníček stane vaší prací, anebo se brigáda stane vaším koníčkem.

KDY JE NA TO NEJLEPŠÍ ČAS?

Ty možnosti jsou jiné v různých ročnících. Například v prváku, když má člověk permanentně pocit, že nic nestíhá a nezvládá, je zbytečné se stresovat ještě brigádou, pokud ji mít nemusíte z finančních důvodů. V pozdějších letech, když si zvyknete na to, že permanentně nic nestíháte a nezvládáte, je to rozhodně snazší :D.

Na druhou stranu, první 3 roky na medicíně, při preklinické výuce, můžete ve škole trávit poměrně málo času (u nás na 1. LF se bavíme třeba o 2-3 hodinách povinné výuky denně), takže prostoru je dost. Na medicíně si nesestavujete rozvrh sami, takže není možnost si vše odchodit za 2 dny a pak mít 5 dnů volno. Pokud máte ale hodně dobré důvody, studijní oddělení vám může vyjít vstříc a můžete si výuku třeba nahrazovat s jinými kruhy v jiné dny. Celé to trošku komplikují akorát pravidelné průběžné testy, na které se člověk potřebuje někdy učit.

Při klinické výuce (od 4. ročníku dál) jste ve škole sice více času a máte i více zkoušek, ale už nejsou tak obsáhlé, takže se také nějaký čas najde.

Hodí se umět si čas efektivně rozplánovat, ale není to podmínka. Já třeba time management úplně nezvládám, To-Do listy nevedu a stejně to jde nějak skloubit.

PROČ BRIGÁDU VŮBEC MÍT?

Velkým důvodem jsou rozhodně finance, ale mně práce hodně pomáhá i psychicky. Občas mívám na medicíně období, kdy nezvládám ani koukat na film, aniž bych u toho nepřemýšlela nad školou. A někdy člověk prostě vypnout musí. Díky tomu že pracuji hlavou, zaměstnám svoji mysl konečně něčím jiným. A nemusím z toho mít ani výčitky svědomí, protože dělám něco užitečného. Často mám i pocit, že když mě v práci třeba něco stresuje, nezbývá mi tolik stresu na školu a to se také hodí 😊.

JAK JSEM TEDY V PRŮBĚHU ŠKOLY PRACOVALA?

Na začátku prváku jsem se snažila chodit alespoň občas pomáhat do jednoho bistra. Kvůli Covidu a omezenému provozu jsem nakonec musela skončit a našla jsem si více Covid-friendly brigádu a to testování lidí na Covid. Netrvalo dlouho a Covid situace se naopak zlepšila, takže jsem už nebyla potřeba. V letním semestru prváku jsem si dala od brigád pauzu, protože jsem měla dost starostí s pitvami a anatomií celkově a začala jsem pak pracovat zase až o letních prázdninách. V druháku už jsem neměla ze školy tolik vrásek a získala jsem pro mě naprostý dream job a to práci lektorky v našich kurzech. Pak se k tomu přidaly ještě sociální sítě a to dělám vlastně do teď. Baví mě to, je to spojené s medicínou a získávám cenné soft skills, které se mi budou hodit i jako lékařce. No co víc si přát?

MOJE TIPY NA BRIGÁDY

Je mi ale jasné, že ne každý má možnost přivydělávat si doučováním nebo Instagramováním, a proto pro vás mám pár nápadů, co můžete dělat. Napsala jsem vám k tomu i výhody a nevýhody, na které je třeba myslet.

Nějaká poklidná brigáda – třeba recepční, nebo uvaděčka v divadle

  1. Můžete se u toho učit, nezpůsobí vám to moc stresu navíc (jednou se mi tedy stalo, že jsem při výdeji bund prohodila čísla a týpek bundu ukradl, to pak byl docela stres, ale nestává se to běžně :D)
  2. Nevím jak vy, ale já potřebuju na učení nějaký svůj prostor, na který jsem zvyklá a nemám ráda, když mě každou chvíli někdo vyrušuje

Fyzicky náročná práce – většina pozic v gastru – servírky, barmani atd.

  1. Často je dobře placená (máte třeba i dýška)
  2. Úplně se odreagujete, ale vyměníte stres ze školy za stres z nervózních zákazníků a navíc přijdete domů úplně vyčerpaní

S lékařským zaměřením – sanitář, po čtvrťáku praktická sestra, lektorování všemožných kurzů

  1. Získáte zkušenosti, praxi a cenné kontakty
  2. Může vás to odradit

Práce z domova – účetnictví, sociální sítě, vyplňování dotazníků

  1. Pracujete, když se vám to zrovna hodí, neztrácíte čas na cestě
  2. Lehce se stane, že to budete dělat místo učení (vlastní zkušenost :D)

„Jednorázovky“ – catering, hostesky

  1. Máte zrovna volnější dny ve škole, nebo odpadla výuka? Můžete jít na nějakou zajímavou akci a něco si přivydělat (já se takto dostala třeba na galavečeře na Žofíně, na Pražský hrad atd.)
  2. Není to stabilní příjem

Doufám, že jsem vám třeba předala nějakou inspiraci, všechno to jsou pouze mé zkušenosti.

Pokud při nástupu na medicínu žádnou brigádu nemáte, asi bych být vámi počkala, až se uklidní říjnový prvácký šrumec, abyste věděli, jaké máte časové možnosti (takový 3-4. týden bývá přelomový). Pokud zjistíte, že brigádu nezvládáte, nestyďte se za to. Je to normální.

Pokud jste v situaci, že pracovat musíte, ale nezvládáte, škola myslím nabízí různé příspěvky a stipendia, která vám můžou finanční situaci usnadnit. Vždy je ale lepší počítat s tím, že při medicíně nebudete moct pracovat tolik, jako třeba na jiných vysokých školách a nějak se podle toho zařídit.

Držím vám palce se studiem i hledáním!

Natálie Braunová
Chceš zjistit více informací o studiu na lékařských fakultách? Registruj se na náš webinář.
Zdroje: