Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences

Co vás čeká v prváku na 1.LF UK?

Datum: 
8.6.2023

Hlásíte se 1. lékařskou fakultu UK nebo jste už dokonce přijatí? V dnešním článku se vám pokusím přiblížit, co první ročník obnáší a na jaké předměty a zážitky se můžete těšit.

Úvod

Na nejstarší a největší lékařské fakultě v ČR se setkáte s tradičním stylem výuky. Pokud se tedy rozhodnete pro obor všeobecné lékařství, první 3 roky studia vás čekají teoretické a preklinické předměty. Druhá, zábavnější půlka studia je poté věnována předmětům klinickým. Jednotlivé předměty jsou vyučovány odděleně a nespojují se do žádných bloků, jako třeba na 3. LF UK.

Každý rok vás čekají dva hlavní předměty, jejichž úspěšné absolvování je nutné pro postup do dalšího ročníku. První rok bude vaším hlavním úkolem naučit se, jak lidské tělo vypadá.

Zimní semestr

Anatomie

Tento předmět si se studiem medicíny spojí asi každý. Věděli jste, že některé scény z Básníků se dokonce natáčely přímo v našem Anatomickém ústavu?

Anatomie se zabývá makroskopickou stavbou lidského těla. Vaším cílem (a nesplnitelným snem  ) bude umět latinsky pojmenovat každý sval, žilku a nervíček v těle. Dále latinsky popsat asi dvacet útvarů na každé kosti, v každém orgánu a získat alespoň hrubou představu o tom, jak fungují jednotlivé tělní soustavy včetně mozku.

Jelikož v lidském těle se toho nachází opravdu hodně, všechno má název tak o pěti slovech, je to celé v latině a větvení nervů místy připomíná londýnské metro... je vám asi jasné, že ikonická učebnice Anatomie od profesora Čiháka bude vaším věrným společníkem po většinu prváckých večerů.

Všechny struktury si budete ukazovat na preparátech v rámci praktických cvičení. Součástí praktik je i psaní testů, abyste se připravovali průběžně. Zkouška se skládá na konci prváku a to z praktické a ústní části. Praktická probíhá na pitevně, kde ukazujete zadané struktury na těle, no a ústní je klasické vyzkoušení ze 4 vámi vytažených otázek (tzv. quadruplet).

Anatomická pitva

Pitvy u nás probíhají v zimním i letním semestru. Dohromady se jedná o 5 týdnů, kdy každé druhé odpoledne trávíte zhruba 3 hodiny na pitevně. Máte možnost si vše řádně prozkoumat, sami si něco vypitváte a vidíte tělo jako celek. To vám pomůže utřídit si, jak spolu jednotlivé orgány souvisí a komunikují.

Takovou zajímavostí je, že náš ústav má největší počet dárcovských těl ze všech českých fakult. Teď vám to možná připadá spíše děsivé, ale uvidíte, že budete vděční, že vás nebude stát kolem jednoho těla třicet. Pitev není vůbec třeba se bát. Málokdy se stane, že by někdo omdlel. Není tam krev a jediné, co cítíte, je formaldehyd, ve kterém jsou těla nějakou dobu naložená. Jen je to v prvních okamžicích takový zvláštní pocit.


Histologie a embryologie

Druhým hlavním a bohužel ne tak oblíbeným předmětem je histologie a embryologie. Zde se zaměříte naopak na ten mikroskopický popis lidského těla. Při praktikách tedy budete studovat orgány pod mikroskopem. Budete se učit kde a k čemu je která buňka, z jakých vrstev se skládají jednotlivé orgány, a na konci roku se dostanete k vývoji embrya. Předmět je zakončen docela zákeřným testem, případně klasickou ústní zkouškou pokud u testu 3x neuspějete.

Biofyzika a lékařská fyzika

Jestli jste přemýšleli, proč chtějí fyziku u přijímaček, když se nehlásíte na Matfyz ani Jaderné inženýrství, toto je ten důvod. Kdo se poctivě připravoval na přijímačky, nebude mít s biofyzikou velké problémy. Je to hodně opakování ze střední a důraz se klade hlavně na elektřinu, optiku a akustiku. Dozvíte se také, jak funguje magnetická rezonance, rentgen a další přístroje používané ve zdravotnictví. Velká zábava jsou praktika, kde se učíte měřit tlak, uděláte si ultrazvuk a mnoho dalšího. Biofyzika je pouze na jeden semestr, takže vás z ní bude čekat po Vánocích zkouška složená z kroužkovacího testu a ústní části. Jelikož je to vaše jediná zkouška v zimě, času na přípravu je spoustu a úspěšnost je tak vysoká.

Moje maličkost provádějící ultrazvuk
Instagram: medicka_z_karlovky

Základy lékařské terminologie

Se zvládáním anatomických názvů vám pomůže pohodový předmět základy lékařské terminologie alias latina. Budete se učit psát recepty a základní lékařské zprávy typu: zlomený poslední článek pátého prstu. Jedinou komplikací je poněkud rozsáhlá slovní zásoba, kterou budete muset aktivně ovládat.


První pomoc

První pomoc se u nás vyučuje již v prvním ročníku, což je podle mě strašně fajn. Zažijete si postupy, vyzkoušíte si vše na monitorovaných figurínách a budete si konečně připadat jako medici. Předmět je opět jen na jeden semestr a zakončením je předvedení první pomoci včetně resuscitace na figuríně.


Tělesná výchova

No, a abyste se cítili fit a znali spolužáky i jinak, než se zmučenými výrazy ze školy, během roku si vyzkoušíte asi tak 10 různých sportů v rámci tělesné výchovy. Čekají vás nejenom týmové sporty a hry, ale například i plavání a fitko.

Letní semestr

Poté, co si dostatečně odpočinete po zkoušce z biofyziky (když půjdete včas, můžete mít i 3 týdny úplného volna), na vás v letním semestru čekají dva nové předměty.

Tím menším je lékařská informatika, což je nenáročný a užitečný předmět, zaměřený na bezpečnost na internetu a lehké příklady ze statistiky.

Druhým předmětem je biologie a genetika, která bude zčásti opakování učiva, co jste se učili k přijímačkám a dále na tom pak budete stavět. Na konci letního semestru napíšete jen opakovací test a s předmětem budete pokračovat pak v druháku v zimě, kdy už budete mít ústní zkoušku.

Volitelné předměty

Jedním z mnoha důvodů, proč si zvolit 1. LF za Vaši cílovou destinaci je určitě neuvěřitelná nabídka volitelných předmětů. Krom předmětů, které vám můžou pomoci k pochopení anatomie, nebo histologie, fakulta nabízí předměty zaměřené na nové technologie, výživu, psychologii, historii a další. Pokud jste nadšení sportovci, můžete jet třeba i na sportovní výcvikový kurz, nebo reprezentovat školu na zápasech. Jestli vás zajímá spíše už práce lékaře, můžete zkusit praxe v nemocnici, zlepšit se ve čtení EKG, nebo jet do Dobronic na kurz první pomoci. Za to vše získáváte kredity, které vám slouží k postupu do dalších ročníků.

Studentské spolky

Největším spolkem 1. LF je Spolek mediků českých. Sídlí ve Faustově domě na Karlově náměstí. Najdete zde studentské zázemí včetně minikuchyňky, stolního fotbálku, dále je tu například tiskárna, kopírka a knihovna. Spolek pořádá různé akce, jako plesy a party, abyste si také užili toho studentského, vysokoškolského života.

IFMSA je spolek sdružující mediky ze všech fakult. I na té naší zaštitují spoustu projektů. Zajímavá je například Nemocnice pro medvídky, jejímž účelem je zabránit dětskému strachu z bílých plášťů. Nebo můžete jít s kamarády dělat Mikuláše a udělat tak dětem příjemné rozptýlení. Užitečný pro vás bude i kurz chirurgického šití. Za účast na projektech získáváte body, které vám pak pomohou dostat se na nějakou zajímavou stáž do zahraničí.

Závěr

Zkrátka v prváku se máte na co těšit. Snad vám v paměti nakonec utkví spíše ty krásné zážitky se spolužáky, než vzpomínky na probrečené večery nad Čihákem. O těch to studium totiž zdaleka není.

Natálie Braunová
Chceš zjistit více informací o studiu na lékařských fakultách? Registruj se na náš webinář.
Zdroje:
Pexels