Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences

Zapojení do vědeckého bádání při studiu: Jak se angažovat a jaké výhody to přináší

Datum: 
15.3.2024

Věda a výzkum jsou nepostradatelnou součástí medicíny. Proč musí mít každý lékař povědomí o nejnovějších vědeckých poznatcích a proč by nás to mělo zajímat už při studiu?

Po přijetí na lékařskou fakultu se vám naskýtá spousta zajímavých příležitostí, jak se zapojit do různých studentských spolků nebo pořádání univerzitních akcí. Méně často se ale uvádí šance být součástí vědeckého výzkumu na fakultě. Vysvětlíme si, proč se zapojit, jaké možnosti jako studenti máte a jaké výhody to přináší.

VÝZKUM V (NA) MEDICÍNĚ

Jako budoucí lékař(ka) se výzkumu určitě nevyhnete. Protože medicína je neustále se vyvíjející obor, je nutné, aby se lékař v průběhu svého kariérního života průběžně vzdělával a sledoval, co je v jeho oboru nového. Nejlépe by měl číst vybrané vědecké časopisy a být schopný přelouskat vědecké články, vyvodit z nich závěry a přebrat si užitečné informace. Věda a výzkum jsou nezbytné pro práci lékaře, protože umožňují neustálé zdokonalování diagnostických a léčebných postupů, což vede k poskytování efektivnější a kvalitnější péče pacientům.

Na lékařských fakultách na rozdíl od většiny jiných fakult není povinností psaní závěrečné práce (bakalářské/diplomové).  Tato informace je pro vás jakožto pro uchazeče určitě pozitivní zpráva, nicméně ochudí vás to o schopnost psaní a pochopení uceleného textu a vyhledávání vhodných zdrojů. Takové dovednosti se mohou při povolání lékaře totiž velmi hodit. Výzkumná práce však není jen o psaní nebo čtení článků, ale i o experimentech, analýze získaných dat nebo prezentaci svých výsledků.

CHCI SE ZAPOJIT DO VĚDY UŽ PŘI STUDIU! JAK NA TO?

Na většině univerzit má student už od prvního ročníku možnost se zapojit do nějakého výzkumu, pokud o to má zájem. Vlastní iniciativa se velmi cení a pokud bude prostor a ochota na straně ústavu/katedry, kterou si vyberete, určitě se někde uchytíte. Dokonce můžete být za určitých okolností i zaměstnáni na fakultě na částečný úvazek a mít tak při studiu i zajímavou brigádu. Na některých fakultách existují i snazší cesty k výzkumu, například na naší 3. lékařské fakultě si studenti (nejčastěji 3. a 4. ročníku, ale i ostatních) mohou zapsat povinně volitelný kurz Studentská vědecká aktivita (SVA). Povinně volitelné kurzy na vysoké škole jsou kurzy, u kterých si studenti musí vybrat ze seznamu volitelných předmětů, aby splnili požadavky na dokončení svého studijního programu, avšak mají určitou míru volnosti při výběru konkrétních témat nebo oblastí, které je zajímají nebo které chtějí prozkoumat.

JAK FUNGUJE STUDENTSKÁ VĚDECKÁ AKTIVITA A KONFERENCE

Školitelé vypisují témata vědeckých prací a pokud se student na vybrané téma přihlásí, může za svoji práci získat kredity. Kredity na vysoké škole jsou jednotky, které reprezentují množství práce potřebné k absolvování jednoho kurzu nebo programu a jsou základním měřítkem pro sledování studijního pokroku studentů a porovnávání studijních programů. Svoji práci je potom možné předvést na Studentské vědecké konferenci, která se koná každý rok. Student si tak vyzkouší interpretovat výsledky a připravit si prezentaci, kde popíše svůj výzkum před komisí. První tři nejlepší přednášející si potom odnášejí ocenění. Můžete si i vyzkoušet vytvořit poster (plakát), který slouží k vizuální prezentaci vědeckého výzkumu nebo studie, která je obvykle představena právě na vědecké konferenci nebo jiném akademickém setkání. Poster obvykle obsahuje obrázky, tabulky a krátké textové popisky, které prezentují hlavní body a výsledky výzkumu. Je to forma komunikace vědeckých informací, která umožňuje výzkumníkům ukázat svou práci a diskutovat o ní s ostatními účastníky konference. Studentská vědecká konference ale není jedinou konferencí, které se můžete jako student zúčastnit. Může se vám také naskytnout příležitost podívat se i na jiné vědecké akce.

VÝZKUM JAKO VÝHODA V ŽIVOTOPISE

Pokud jsem vás ještě nepřesvědčila, možná vás zaujme fakt, že takovou zkušenost si můžete hrdě napsat do životopisu. Při hledání pracovní pozice jistě zaměstnavatele zaujme vaše dobrovolná výzkumná práce na univerzitě a možná vám pomůže získat vaše vysněné místo. Samozřejmě další velkou výhodu je absolvování různých stáží ať už v ČR, tak i v zahraničí, které můžou být také vědecké. Je také možné, že když se do výzkumu zapojíte, budete i součástí odborného článku na dané téma. To znamená, že budete napsaní v seznamu autorů, kteří se zapojili do daného projektu. Vědecký odborný článek je psaný text, který přináší detailní analýzu, zkoumání a interpretaci vědeckých výsledků, teorií nebo experimentů v rámci daného oboru. Obsahuje podrobný popis metodologie výzkumu, výsledků, diskusi o jejich významu a závěry, často doplněné o citace z relevantní literatury. Tyto články jsou publikovány v odborných vědeckých časopisech a podléhají recenzi, aby byla zajištěna jejich vědecká kvalita a spolehlivost.

CO VŠECHNO VÁM TEDY PŘINESE VĚDA NA ŠKOLE, POKUD SE DO NÍ ZAPOJÍTE?

Pojďme si to shrnout.

Rozvoj kritického myšlení: Aktivní účast na výzkumu umožňuje rozvíjet své schopnosti kritického myšlení a analytického zkoumání problémů, což jsou klíčové dovednosti pro medicínskou praxi.

Získání praktických dovedností: Účast na výzkumu umožňuje studentům získat praktické dovednosti v oblastech jako je laboratorní práce, sběr dat, analýza, prezentace výsledků a spolupráce v týmu.

Příprava na budoucí kariéru: Zapojení do výzkumu může posílit životopis a zvýšit konkurenceschopnost při hledání stáží a budoucích pracovních příležitostí v oblasti medicíny.

Přispění k pokroku medicíny: Výzkumné projekty studentů mohou vést k novým poznatkům a inovacím v medicíně, což přispívá k celkovému pokroku v oboru a může mít pozitivní dopad na pacienty a zdravotní péči.

Možnost spolupráce s odborníky: Zapojení se do výzkumu může poskytnout studentům příležitost spolupracovat s kapacitami v oblasti medicíny a budovat si síť kontaktů v oboru.

Ing. Natálie Kalčicová
Chceš zjistit více informací o studiu na lékařských fakultách? Registruj se na náš webinář.
Zdroje:
Pexels.com