Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences

Z jakých učebnic se učit na přijímačky?

Datum: 
12.2.2024

V článku vám doporučím několik titulů ke každému předmětu a také různé stránky, kde knihy sehnat levněji než v knihkupectví. Na konci článku jsem ještě přidala fotografie všech učebnic, abyste i viděli, jak doporučené tituly vypadají.

Úvod

Když do Googlu zadáte heslo učebnice na přijímací zkoušky, tak vám vyjede asi milion odkazů a každý z nich tvrdí něco trochu jiného. Když jsem se hlásila na medicínu, tak to ve finále skončilo tak, že jsem si učebnic koupila zbytečně moc a pak jsem je po přijímačkách složitě prodávala. Aby se toto nestalo i vám, tak jsem sestavila seznam učebnic, které jsou výborné a když se budete učit z nich, tak zvládnete přijímačky úplně bez problému.

BIOLOGIE

Biologie je pro většinu je asi nejmenší strašák ze všech předmětů, které v přijímačkách jsou, ale zároveň objemově je látky asi nejvíce. Je několik okruhů, na které byste se měli při přípravě na biologii zaměřit, a to je buněčná biologie, genetika, biologie člověka, tyto tři části biologie jsou nejdůležitější. Také a v malém množství se v testech může objevit zoologie, botanika, ekologie a evoluce. Z těchto minoritních okruhů čekejte malé množství otázek, takže není potřeba kupovat speciální knihy. Já se je naučila k maturitě a poté už je jen zopakovala. Takže bych na tuto látku doporučila maturitní otázky a vaše standardní učebnice na biologii, já měla učebnici Biologie pro gymnázia, Vladimír Zicháček, ISBN 978-80-7182-345-2.

My jsme na gymnáziu měli buněčnou biologii probíranou velmi do detailů, takže jsem se učila jenom z maturitních otázek, ale není to tak všude, takže pokud vám nepostačí maturitní otázky, tak bych doporučila učebnici Biologie buněk, Radana Zádvorská, ISBN 978-80-86960-15-9. Na genetiku je jednoznačně nejlepší Genetika, Eduard Kočárek, ISBN 978-80-86960-36-4. K biologii člověka jsem já použila maturitní otázky a pokud mi něco nebylo jasné, tak mojí učebnici biologie, ale pokud hledáte speciální knížku jenom na biologii člověka, tak sáhněte po Biologie člověka pro gymnázia, Ivan Novotný a Michal Hruška, ISBN 978-80-7373-169-4, tato učebnice se bude také jistě hodit i na testy ze somatologie v Hradci.

CHEMIE

Na přijímačkách z chemie můžete očekávat průřez celou středoškolskou chemií, ale na určitá témata je tam důraz. Ve větší míře se ptají na biochemické otázky, obecnou chemii a různé výpočty. Dala bych ruku do ohně za to, že během přijímaček spočítáte několik výpočtů pH a také klasické chemické příklady, které se na gymnáziu dělají již od prvního ročníku. Jako zdroj teorie k chemii jsem opět používala maturitní otázky, ale to mi k celé chemii nestačilo. Dle mého názoru je k přijímačkám z chemie nejlepší učebnice Souhrnné testy z chemie pro přípravu k přijímacím zkouškám I. a II., Eva Streblová. V této učebnici najdete úplně všechno, co byste k přijímačkám mohli potřebovat a je to všechno srozumitelně vysvětleno.

FYZIKA

Fyzika byla pro mě největší strašák, takže jsem si dala práci s tím, abych našla tu nejlepší učebnici, kde je opravdu všechno. Podle toho, na jakou fakultu chcete, narazíte jak na příklady teoretické, tak na příklady početní, takže je důležité tu teorii a vzorečky mít zmáklé. Mně se nejvíce na fyziku osvědčila učebnice Odmaturuj! Z fyziky, Pavol Tarábek, ISBN 978-80-7358-058-2. V této učebnici najdete všechno potřebné, abyste test z fyziky napsali úplně bez problému.

KDE ALE TY UČEBNICE SEŽENU?

Můžete si samozřejmě koupit všechny tituly, které navrhuji a mnoho dalších nové v knihkupectví, ale to se vám poměrně prodraží. Protože knížky budete používat jenom rok, tak mi přijde zbytečné kupovat knihy nové. Všechny svoje učebnice k přijímačkám jsem koupila z druhé ruky. Nejjednodušší způsob, jak najít učebnice z druhé ruky je na Facebooku. Na Facebooku najdete mnoho skupin, kde se prodávají učebnice nebo se řeší přijímačky na medicínu, takže pokud se po učebnicích podíváte tam, tak určitě budete úspěšní. Další možnost je Vinted, nově na Vintedu můžete prodávat i jiné věci než jen oblečení a mnoho lidí tam právě prodává svoje staré učebnice. Poslední možnost, kde najít učebnice z druhé ruky jsou antikvariáty. Buď můžete použít online antikvariáty jako Reknihy a knihobot, nebo můžete jít do jakéhokoliv antikvariátu ve vašem městě. Pokud bydlíte v Praze, tak můj nejoblíbenější je antikvariát Eva Kozáková v Myslíkově ulici. Zde vám dokonce i staré učebnice vykoupí a nemusíte řešit jak a kde je prodáte.

Doufám, že vám tento článek pomohl si trošku utřídit myšlenky v tom, jaké učebnice si můžete koupit a zároveň, jak je koupit levně. Samo sebou nezapomeňte se připravovat z modelových otázek a starých testů, to je k přijímačkám ten nejdůležitější a nejcennější zdroj. Tak vám moc držím palce a přeji hodně štěstí u přijímaček.

Simona Malaková
Chceš zjistit více informací o studiu na lékařských fakultách? Registruj se na náš webinář.
Zdroje:
Pexels, Knihy Dobrovský