Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences

Přijímačky na LF v Plzni

Datum: 
3.2.2022

Lékařská fakulta v Plzni spadající pod Univerzitu Karlovu vznikla v roce 1953 původně pouze jako místní pobočka původní lékařské fakulty založené Karlem IV. Od roku 1959 je ovšem samostatnou lékařskou fakultou. Dříve probíhalo studium na sedmi tradičních ústavech, které byly rozesety po Plzni 1.

Obecné informace o fakultě

Nyní vzniká zcela nové moderní Univerzitní medicínské centrum LF UK v Plzni vybavené nejnovějšími technologiemi, jež se nachází v blízkosti Fakultní nemocnice v Plzni Lochotíně, s níž fakulta úzce spolupracuje a kde probíhá klinická výuka. 

Fakulta nabízí dva magisterské programy – Všeobecné lékařství a Zubní lékařství, a dále řadu navazujících doktorských programů.

Přijímací řízení

Přijímací řízení probíhá formou teoretického testu, který obsahuje 25 otázek ze tří témat – fyziky, biologie a chemie. Časový limit testu je 135 minut. Celkem tedy uchazeč může získat 75 bodů, za špatné odpovědi se body neodečítají. Narozdíl od jiných fakult nelze získat žádné body navíc za dobrý průměr z matematiky a dříve ani za výborný celkový studijní průměr. Minulý rok bylo obnoveno upuštění od přijímacího řízení na základě lepšího studijního průměru, než je 1,20 z profilových předmětů (tedy fyziky, chemie, biologie) a matematiky. Hodnotily se známky z koncových vysvědčení 1., 2., 3. a z pololetního vysvědčení 4. ročníku. Tyto podmínky byly stanoveny až po odeslání přihlášek v dubnu roku 2021 a nejspíše se týkaly pouze loňského přijímacího řízení, jelikož v letošním roce není nikde upuštění od přijímaček zmíněno. 

Testové otázky vycházejí z modelových otázek, které jsou rozděleny do tří publikací dle předmětu. Nejnovější vydání je z roku 2019 a je k dostání na webových stránkách fakulty: http://eshop.lfp.cuni.cz/index.php

Důležitá data

Přihlášku je nutné podat nejpozději do 28. 2. 2022 prostřednictvím elektronického informačního systému univerzity. Přesný termín konání přijímacího testu je zaslán studentovi pozvánkou nejpozději 30 dnů předem. 

Fakulta každoročně pořádá Den otevřených dveří, letos se konal 26. ledna. Stejně jako na ostatních fakultách, je dobré si areál lékařské fakulty prohlédnout na vlastní oči, abyste si byli jisti, že se v nově vznikajících budovách fakulty budete cítit dobře. 

Čísla a další informace

V loňském roce se hlásilo na fakultu v Plzni do programu Všeobecného lékařství celkem 1849 uchazečů, z nichž 133 bylo přijato na základě dobrého prospěchu a 552 na základě přijímacího testu. Do programu Zubního lékařství se jich hlásilo 885, z nichž 54 prošlo úspěšně přijímacím řízením.  

Osobní zkušenosti

Přijímací zkoušky na plzeňskou fakultu jsem dělala v roce 2019 a dle zkušeností mých kamarádů patřily k těm příjemnějším, hlavními výhodami i nadále zůstávají pouze jedna správná odpověď, dostatek času nebo možnosti použití kalkulačky. 

Vzhledem k velkému počtu uchazečů se přijímací testy konají ve více budovách, takže je vhodné si zkontrolovat, kde test píšete. Zní to jako naprostá banalita, ale když jsem psala přijímačky já, jedna slečna si nevšimla, že by měla psát test v jiné budově než její kamarádi a následně ji čekalo nemilé překvapení v podobě běhu do jiné fakultní budovy, která se sice nenacházela daleko, ale pět minut před začátkem testu opravdu nechcete být jinde než v lavici, a hlavně psychicky připraveni a s tepovou frekvencí nižší než 150.

Testové otázky jsou dle mého názoru celkem logické, většina opravdu vychází z modelových otázek. Zejména otázky z fyziky a chemie jsou každý rok hodně podobné a týkají se podobných fyzikálních jevů, není tedy na škodu si projít testy z předchozích let. 

Do roku 2020 byly přijímací testy celkem tři, každý obsahoval 50 otázek a na každý z nich byl časový limit 90 minut, mezi testy byla desetiminutová přestávka. Nyní je test pouze jeden a s celkem polovičním množstvím otázek, ale stejně jako v předchozích letech je u každé otázky na výběr ze čtyř možností. 

Hlavní výhodou oproti jiným fakultám je, že v testu je pouze jedna správná odpověď, takže člověk nemusí být paranoidní, že zaškrtává moc nebo naopak málo odpovědí. Stejně jako při ostatních přijímačkách je kamenem úrazu záznamový arch, ve kterém je možné opravit odpověď pouze jednou, a to škrtnutím té původní. Pokud by se vám ani napodruhé nezdála tato odpověď jako správná, musíte si vzít nový záznamový arch a všechny odpovědi znovu přepsat. Také je dobré dávat si pozor, že opravdu zaškrtáváte odpověď u souhlasící otázky. Zvlášť pod takovým stresem člověk lehce přeskočí jeden řádek a následně musí přepisovat všechny odpovědi do nového archu. Z vlastní zkušenosti tedy doporučuji nechat si posledních deset minut na kontrolu samotného archu. 

Další výhodou je, že součástí přijímacího řízení není pohovor, takže se člověk nemusí stresovat s další přípravou na ústní část. Takže po úspěšném přijímacím testu máte opravdu vyhráno.

Stejně jako každá lékařská fakulta má i ta v Plzni své vlastní kouzlo. Je sice menší, ale pokud by vám vyhovovala fakulta v klidnější lokalitě s přátelským kolektivem, je Plzeň určitě dobrou volbou. Součástí nově vznikajících budov je i biomedicínské centrum, které navíc nabízí řadu příležitostí k zapojení do výzkumu a mimoškolních aktivit. Mojí volbou sice byla 1. lékařská fakulta, ale mé srdce určitě patří pivu z Plzně. 

Anna Fähnrichová
Chceš zjistit více informací o studiu na lékařských fakultách? Registruj se na náš webinář.
Zdroje:
lfp.cuni.cz