Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences

Přijímačky na LF UPOL

Datum: 
4.8.2021

Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci je s určitostí už tradiční zastávkou mnohých budoucích lékařů, přeci jen je to druhá nejstarší medicína u nás. V případě UPOL na 100% platí, že věk je jen číslo. Snoubí se zde totiž tradice s moderním přístupem i vybavením, a tak vytváří harmonický celek, který po procházce starou budovou či novou dostavbou určitě oceníte.

Obecné informace o fakultě

Další obrovskou výhodou je skvělá propojenost s Fakultní či Vojenskou nemocnicí v Olomouci, kde již v druháku budete řešit zubní kazy nebo sepisovat příjmové zprávy a s fonendoskopem na krku poslouchat své první šelesty. K tomu vede ještě poměrně dlouhá cesta a první překážkou jsou přijímačky, o kterých si za chvíli něco povíme.

Studuješ LF UPOL = studuješ lékařství

Tato rovnice ještě nedávno s jistotou platila, ale protože v medicíně nic není možné říci s jistotou, tak i tato rovnice má výjimku. Obor Veřejné zdravotnictví (Mgr.) se v nabídce naší fakulty objevil jen před 2 lety a postupně si buduje své místo mezi obory všeobecného a zubního lékařství. Pokud však uvažujete, že zdravotnictví je ta správná cesta pro vás, ale na doktora to nevidíte, nezoufejte! Fakulta zdravotnických věd UP, se kterou sdílíme mnohé prostory, má mnoho oborů, které si můžete vybrat, navštivte jejich stránky. Případně se také podívejte na stránky Přírodovědecké fakulty nebo Fakulty tělesné kultury.


Přijímací řízení

Ještě než začne samotné řízení, tak si člověk určitě vše v hlavě promýšlí, hledá nějaké informace a vše poctivě zvažuje. Nepřemýšlejte však dlouho, nejzazší termín pro podání přihlášky je 15.3. daného roku. Pak ještě zbývá na přípravu pár dlouhých (v reálu však krátkých) chvil a je tu začátek června a s ním spojené přijímačky. Ty se vždy pro všechny konají v 1 den a jsou čistě písemné. Testy z biologie, chemie a fyziky mají dohromady 60 otázek (20 za každý předmět) a můžete za ně dohromady získat maximálně 75 bodů (ano, jsou otázky za 1 i za 2 body). Teoretický minimální limit je 10 bodů z každého předmětu. Reálně uchazeči dosáhnou na mnohem víc bodů - loni to bylo 58 bodů ze 75 pro Všeobecné lékařství a 65 ze 75 pro lékařství zubní. Pro oba obory jsou testy stejné. Na napsání je 60 minut, a tedy platí: 1 otázka = 1 minuta. Přijímačkám se v Olomouci vyhnout nedá, žádné průměry, žádné bonifikace. Jen vy, vaše hlava a pozor - kalkulačka! A nezoufejte, přijímačky se opravdu napsat dají, jak vám potvrdí 361 lidí, kteří je úspěšně loni složili - 274 studentů na všeobecném a 87 na lékařství.

Přihlášku si na všeobecné lékařství v tomto roce podalo 2447 lidí a počet přihlášek na zuby byl 1300. Tyto počty se léty velmi nemění.

Užitečné informace

Nejzazší termín podání přihlášky: 15.3.

Den otevřených dveří: probíhá vždy v lednu, obvykle druhý týden

Přijímačky: probíhají první týden v červnu

Modelové otázky: fakulta žádné nevydává, existuje knížka modelových otázek na LF UPOL, avšak je to spíše brožura, v níž je tak kolem 10 vzorových otázek z každého předmětu, aby měl člověk alespoň představu, do čeho jde. Ještě je určitě skvělé se podívat do doporučené literatury k přijímacím zkouškám, jejíž seznam najdete na webu fakulty. Fakt se to vyplatí!

Odvolání: Pokud by vám nevyšlo, určitě se odvolejte. Má to smysl. Přijímání lidí pod čarou není totiž automatické, podmínkou je právě se odvolat.

Další informace najdete na webu fakulty: lf.upol.cz


Retrospektiva

Přijímačky v Olomouci u mě následovaly hned druhý den po zkouškách v Brně. Myslím, že to byla docela výhoda. Člověk už věděl, co a jak ho čeká a dokonce někdy viděl i ty samé tváře, takže měl už menší stres. Ten však s časem narůstal, díky štěstí na příjmení jsem totiž samotný čas zkoušky měl až těsně před večerem. Zkoušky se píší v obou budovách fakulty (ty jsou však propojeny chodbou). Já jsem je psal v nové budově, kde je většina stěn ze skla, takže jsem měl celkem přehled o ostatních studentech. Olomoucké přijímačky jsou o dost lehčí než ty do Brna, avšak časový limit je opravdu krátký. A samozřejmě já jsem si to ještě ztížil víc, protože jsem nejprve zapisoval do zadání a až potom do listů. Každopádně otázky jsem všechny stihl zodpovědět. Na rozdíl od Brna či některých fakult v Praze se všechny testy píší najednou, což vám také značně v tom časovém stresu pomůže. Takže uvažujte už dopředu, čím začnete a čím skončíte. A dobrá rada na závěr: Během přijímaček si všímejte i atmosféry kolem, taková totiž určitě bude na té fakultě i běžně. A přeci tomu místu chcete věnovat 6 let života, tak ať to stojí za to.

Adam Zalibera
Chceš zjistit více informací o studiu na lékařských fakultách? Registruj se na náš webinář.
Zdroje:
lf.upol.cz