Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences

Moje cesta za snem aneb můj zatím nejtěžší rok

Datum: 
10.2.2023

Budu k vám zcela upřímná v tomto článku. Možná si zde přečtete věci, kterým ani nebudete chtít věřit, ale je to moje realita přijímaček a maturity. Snad to někoho uklidní a dám mu naději, že jde i nemožné.

Úvod

U nás na gymplu nikdy nebyla dobrá výuka fyziky. Prakticky nic jsem neuměla. Skutečně jsem neměla tušení ani o nějaké SI soustavě. Začínala jsem v září naprosto od nuly. Dokonce jsem se například prvně učila vzorec pro zrychlení. Jak říkám, nic jsem neuměla. Ale nic není nemožné. Chemie i biologie naopak patřily mezi mé oblíbené předměty a nikdy jsem s nimi neměla problém. Už od kvinty jsem věděla, že z těchto předmětů budu maturovat. 

Začnu hezky postupně, a to od září. V září jsem si hodně motivovaně koupila modelovky na všechny fakulty. Kromě Lékařské fakulty v Hradci Králové a 3.LF v Praze. Ty žádné modelovky nevydávají. Dále jsem si koupila učebnice od Kočárka, které ale vřele doporučuji! Také Fyzika stručně a jasně, Chemie pro každého a spoustu dalších učebnic s vidinou toho, že si vše stihnu projít. Nemožné a naprostá hloupost z mojí strany! Stihla jsem projít sotva jedny modelovky, ostatní tak napůl a do učebnic jsem se podívala jen velmi zřídka. 

Každý pátek jsem chodila na kurzy. Snažila jsem se vždy před kurzem zhlédnout video, udělat si test, projít si modelovky a pracovní list. To mi vydrželo přibližně měsíc. Bohužel ve škole jsme také psali testy a na ty jsem se nemohla vykašlat. Všichni tvrdili, ať na školu kašlu, ale nechtěla jsem se u učitelů na gymplu zapsat letos jako lajdák a snažila jsem se tak jako předešlé roky. Měla jsem velice jednoduchou maturitu díky tomu. Učitelé mě brali stále jako toho klasického šprta, na kterého byli zvyklí a naprosto v klidu mě nechali projít. Žádné drama. 

Chodila jsem tedy do kurzu nepřipravená a jakmile se jednalo o fyziku, netušila jsem, která bije. A to jako vůbec! Přísahám, že ani trochu nepřeháním. Viděla jsem skoro všechno poprvé a byly to pro mě naprosto nové informace. Byla jsem tak trochu smířená s tím, že letos půjdu na VŠCHT a medicínu zkusím opět příští rok. Opravdu jsem si nevěřila ani na Olomouc, natož na nějakou pražskou fakultu. 

Ovšem jakmile se brala biologie nebo chemie, patřila jsem k těm nejotravnějším studentům na kurzech, protože jsem neustále odpovídala na položené otázky nebo jsem měla všetečné otázky. Zkrátka každý máme něco, v čem vynikáme a fyzika mezi tyto mé schopnosti nepatřila. 

Občas jsem si doma vytáhla modelovky, ale bylo to opravdu jen velmi zřídka. Spíše jsem se věnovala škole a maturitě. Měli jsme hromadu úkolů a taky jsem musela stíhat odpočívat! Na to prosím rozhodně nezapomínejte! 

Někdy jsem modelovky vytahovala na nedůležitých hodinách ve škole a dělala jsem je tam. Což doporučuji. Pokud například v literatuře nemáte nějaký ohromný problém s učitelem, učte se svoje. Soustřeďte se na tu svatou trojici: chemie, fyzika, biologie. To je gró letošního roku!

Čas ubíhal

Přesuneme se nyní do dubna, kdy mi začalo téct do bot. Maturita se blížila a já skoro nic neuměla. O velikonočních prázdninách jsem se naučila zbytek maturitních otázek z chemie. Zbývalo mi jich cca 12 a trvalo mi to se naučit asi 3 dny. Pak jsem se vrhla na biologii, a to konkrétně na ty otravné otázky (kytičky, nějaký ten vývoj života na zemi, ekologie a podobně). Ostatní otázky jsem se celkem uměla. V půlce dubna se nám uzavřela klasifikace a nepočítala se absence. Skvělá příležitost zůstat doma a učit se to, co potřebujete a v čem máte rezervy. 

Sama za sebe můžu říct, že mi maturita z biologie i chemie dost stačila na přijímačky. U nás na gymplu byly tyto předměty brány hodně vážně a byla jsem perfektně připravena ze svých maturitních otázek. 

Přijímačky nanečisto

Koncem dubna se konaly přijímačky nanečisto a já se hrozně bála, abych se na nich nějak neztrapnila, nebo aby mě to naopak nevystresovalo, protože bych měla špatný výsledek. Začala jsem se tedy hodně učit na přijímačky. Učila jsem se opravdu jako šílenec. Koukala jsem na všechny videa, které jsou ve videotéce a zvládla jsem u toho sedět i 17 hodin denně! Opravdu jsem zabrala a dala jsem do toho všechno. 

Svaťák

O svaťáku jsem se soustředila hlavně na maturitu. Zvládla jsem ji naprosto s přehledem a bez stresu. To je krok číslo jedna k tomu, aby vás přijali na fakultu samozřejmě. 

Výborně! Maturitu mám! Ale co dál?

Odmaturovala jsem 19.května a začal neskutečný maraton modelovek. Přijímačky nanečisto mě donutily se všechno perfektně naučit a nejvíce mi pomohly videa! Můžete si všechno vracet a pak si k danému tématu projet modelovky. Za mě zaručený recept, jak se dostat na medicínu. 

Tudíž v posledních dvou týdnech, které mi zbývaly do přijímaček jsem jela jen modelovky. Když nějaká byla špatně, poznamenala jsem si ji a po dojetí celých modelovek jsem se k nim vracela a většinou jsem je už zodpověděla správně. První přijímačky jsem dělala do Plzně a jela jsem poslední týden jen tu Plzeň. Nelituji. Plzeň má hodně podobné otázky jako ostatní fakulty na Karlovce a mnohdy dokonce totožné. Byla jsem tedy dobře připravená. 

Musím také dodat, že někdy v lednu se mi začala fyzika hodně dostávat pod kůži a já začala doučovat své spolužáky a pomáhala jsem jim s přípravou na fyziku. Fyzika se stala mým oblíbeným předmětem. Což mi přišlo úplně nereálné v září. A najednou v lednu je to jednoduché všechno. Je to opravdu jen o motivaci a touze po medicíně. Tudíž nezoufejte, pokud v září nic neumíte. Je nás více! 


Závěr

Celé přijímačky byly hodně o samostudiu. Musíte si to prostě odsedět na zadku u modelovek a věnovat tomu hodně. A nevzdávat se! Kdybych měla spočítat, kolikrát jsem se během roku rozbrečela, tak bych to asi nespočítala. Brečela jsem třeba hodinu na jednou modelovkou a netušila jsem, co s ní. Všechno jde, když se chce.

I když to hodně lidí odsuzuje, podejte si více přihlášek. Já měla přihlášku na všechny fakulty v ČR (kromě Ostravy) a všude jsem se dostala. Prostě to jde!

Závěrem cítím potřebu říci, že i když jste stresaři a hysterici jako já, můžete se dostat na medicínu. Jen musíte chtít. Já měla vysněnou 2.LF a nevěřila jsem, že bych jednou mohla chodit po chodbách této úžasné fakulty jakožto její student. A ejhle! Jsem tam. I když jsem v to nevěřila. 

Moc vám držím palce! 

Sára Kumprechtová
Chceš zjistit více informací o studiu na lékařských fakultách? Registruj se na náš webinář.
Zdroje:
Pexels.com